Fixation 2010

Behandlar stort och smått

Saker att tänka på när du väljer maskeradkläder

on 24 september, 2011

En maskerad kan vara hur kul som helst när alla deltagare har ansträngt sig för att hitta de snyggaste, roligaste och mest genomtänkta maskeradkläderna. För det är just det en maskerads genomslag vilar på – maskeradkläder.

Det vi i västvärlden idag kallar en maskerad är en fest där alla deltagare har klätt ut sig på olika sätt. Ofta har dessa maskerader ett bestämt tema som kan vara väldigt brett, till exempel Halloween, eller väldigt specifikt, till exempel Star Trek: Enterprise. Ursprungligen har denna typ av tillställning kommit från de maskeradbaler som hölls av överklassen under 1500-talet och framåt i Europa. Då las mer vikt på att deltagarna skulle bära en mask som täckte hela eller delar av ansiktet, vilket gjorde att personerna på maskeraden inte kunde kännas igen. Den svenska kungen Gustav III blev mördad på just en sådan maskeradbal på Gustavianska operahuset i Stockholm år 1792.

Det finns flera saker man behöver tänka på när man väljer maskeradkläder. Man bör framför allt fråga sig själv om man verkligen har förstått temat på festen, och om det man tänker bära är relevant och är följer den ton som förväntas av maskeradens arrangörer och de övriga deltagarna. Att komma utklädd till en sexig sekreterare med kort kjol till en maskerad med temat “Mad Men” är kanske inte alltid lika passande som man kan tro. Man bör även fråga sig om ens maskeradkläder kan kränka någon. Om temat är “Stockholm på 1980-talet” och man har tänkt att klä ut sig till en skjuten Olof Palme gör man nog bäst i att tänka om.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>