Fixation 2010

Behandlar stort och smått

Att tänka på vid installation av bergvärmepumpar

on 21 mars, 2012

Tips vid installation av bergvärmepumpar

Det är väldigt intressant att det finns så otroligt många olika leverantörer och installatörer för bergvärmepumpar runt om i hela Sverige. Det skulle kunna antas att det är en komplex verksamhet som kräver stora maskiner och därför borde det inte finnas så många konkurrerande företag. Men i själv verket har det dykt upp så många olika bergvärmeföretag att priserna har kunnat pressas ned till förmån för alla konsumenter.

För att se till att just du får en bergvärmeinstallation som du kan vara nöjd över rekommenderar vi att du lyssnar på våra tips när det gäller just installation av bergvärmepumpar.

1. Håll ögonen öppna – Se över din energisituation

För att kunna ha koll på hur stora pengar du kan tjäna genom att installera bergvärmepumpen måste du ha koll på dagens förbrukning. Hur mycket gör det hus av med vad gäller värme, tappvarmvatten med mera. Dessutom bör du se över vilken sorts grund huset står på och om det finns andra delar som kan påverka installationen av bergvärmepumpen.

2. Begär in offerter från bergvärmeinstallatörer

Det enklaste är helt enkelt att spela ut olika bergvärmeinstallatörer mot varandra för att pressa ned priset på just din bergvärmelösning ytterligare. Enklaste är att använda sig av en sida som Bergvarmepump.com där du kan skicka in uppgifter om din situation och vad du efterfrågar. Sedan hjälper de dig att ta in anbud från olika företag för att få till den absolut bästa dealen för dig. Sedan ser de till att du kommer i kontakt med dessa företag och kan genomdriva affären.

3. Kolla upp referenser

Eftersom det är en stor investering att installera en bergvärmepump rekommenderar vi att man tar kontakt med installatörernas referenser för att se hur andra har upplevt deras tidigare arbete. Det är viktigt att du som kund kan jämföra och få en bild av hur pass väl fungerande respektive företag är.

4. Kör igång med borrning

När du hittat rätt bergvärmeinstallatör är det dags att borra efter bergvärme. Borrningen görs oftast riktigt djup ned i berggrunden, 150-200 meter är vanligt. Det för att få upp så mycket värme som möjligt. Borrningen kan göras året runt även om det oftast brukar bli lite mer problematiskt när det är vargavinter och mycket snö. Det är ändå stora maskiner som ska arbeta.

5. Själva bergvärmepumpen installeras i bostaden

När borrningen är färdiggjord återstår bara att se till att föra ned kollektorslangen ned i hålet, och den ska sedan kopplas samman med bergvärmepumpen som är anpassad till husets fullständiga värmesystem. Detta arbete är precis som borrningen en arbetskostnad som kan dras av genom att använda så kallat Rot-avdrag. Förhoppningsvis får du en lösning som nu fungerar alldeles utmärkt och som sparar in stora summor uppvärmningskostnader på sikt. Det är i alla fall så det brukar bli.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>